Masło klarowane znane jest na całym świecie. Znalazło swoje szczególne zastosowanie w kuchni hinduskiej i ajurwedyjskiej. Stanowi praktyczny oraz zdrowy dodatek do dań. Dostępne w sklepie bio-chemik24. pl masło klarowane ghee może być użyte nie tylko np. do sosów i sałatek. Świetnie nadaje się do pieczenia, gdyż posiada wysoką temperaturę dymienia. Oznacza to, że nie wytwarza toksyn w obliczu smażenia na dużym ogniu.
Dużą zaletą tego produktu jest długa przydatność do spożycia. W temperaturze pokojowej można go przechowywać do 9 miesięcy, natomiast w lodówce, aż do 15 miesięcy. Taka właściwość wynika z tego, że masło klarowane składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto, podczas klarowania śmietany, tłuszcz mleczny zostaje oddzielony od innych składników takich jak kazeina i laktoza. W związku z tym produkt jest w pełni bezpieczny dla osób nietolerujących tych związków.